Nyheter

Interkrets G16 i Sprint-Jeløy: Et historisk tilbakeblikk

Torsdag 2. desember starter vårt G15 lag, født 2006, med Interkretskvalifisering for G16 Interkrets 2022. Med denne artikkelen skal vi se litt på hvilke andre årganger som har spilt Interkrets, eller forsøkt seriøst å komme ditt.

Interkrets G16 er en serie hvor Østfold, Oslo, Akershus og de siste årene Indre Østland fotballkrets sine beste lag spiller mot hverandre. Det er Oslo fotballkrets som administrerer serien. Serien er viktig for våre unge spillere, for å spille kamper mot klubber med gode ungdomsavdelinger, som feks. Vålerenga, Lyn, KFUM og Skeid i Oslo, Lillestrøm og Lørenskog i Akershus og Fredrikstad FK og Sarpsborg 08 i Østfold.

Sprint har jo tidligere vært lillebror når det er snakk om Interkrets G16 i Mossefotballen. Moss FK hadde klippekort der lenge og talentene våre forsvant over brua for å spille Interkrets (IK) med MFK.

Det var 93-årgangen som skulle bane vei for noe annet, men mange overganger sent i august før KM sluttspillet, snudde ting på hodet og MFK fikk på nytt spille IK G16 i 2009.

I 2009 spilte 94-årgangen KM i en serie som bare inneholdt fem lag. MFK vant, mens Østfold Fotballkrets hadde to plasser i IK G16 2010 og da Kråkerøy, som kom på 2. plass takket nei til å spille IK, fikk Sprint tilbudet og takket ja. Dermed spilte 94-årgangen G16 IK i 2010. Det ble en tøff serie, med 23 poeng på 26 kamper og 12 plass ble resultatet. Hovedtrener var Simen Mathisen fram til høsten, da Øistein Olsen tok over i de siste kampene. Hjelpetrener var Roy Michael Johannessen.

Så forsøkte 97-årgangen å kvalifisere seg i 2012 med hovedtrener Øistein Olsen, men nåløyet var trangt. De måtte bli KM mestere for å kvalifisere seg, men det var det et hardtsatsende Askim som ble. Askim hadde fler gode årganger og vant som første Østfold-lag Interkrets G16 i 2014. Noe FFK kopierte i 2019.

Den lovende 98-årgangen ble ikke samlet og satset på før de var 16 med Roar Jensen som hovedtrener, så de var heller ikke kvalifisert til G16 Interkrets.

Men så tok det av med 99-årgangen med Roy Michael Johannessen som hovedtrener. De ble KM mestere i 2014 på G15 og var direkte kvalifisert til IK 2015. De kom på en sterk 4. plass i G16 Interkrets 2015.

I 2015 lånte 99-årgangen spillere fra 2000 årgangen og dette var nok noe av suksessfaktoren i 2016, da 2000-årgangen spilte IK. Vegard Haslerud var hovedtrener og de endte opp på 2. plass i en fantastisk sesong.

Så er vi på høsten 2016 og kretsen har startet med eget kvalifiseringsspill for Interkrets G16. Det er tre plasser, som fem lag skal kjempe om. Øyvind Høgmo er hovedtrener for 2001-årgangen og de ender på tredjeplass i kvalifiseringen og sikrer seg Interkretsplassen. Men i G16 Interkrets 2017 fikk de det tøft og endte sist.

Høsten 2017 forsøkte 2002-årgangen med hovedtrener Vegard Gildseth Andersen seg i kvalifiseringen, men klarte ikke å kvalifisere seg, på tross av et samarbeid med MFK om spillere i kvaliken.

2002-årgangen. Foto: Terje Krokdal

Parallelt med våre G16 Interkretsdeltagelse, kom også vårt juniorlag opp i Interkrets G19 etter å ha blitt Kretsmestere i 2015. Der var laget i 2016 og i 2017 i Interkrets B, men 2017 var året da både G19 og G16 rykket ned fra Interkrets. 2015 hadde vi også A-laget i 2. divisjon, B-laget på 4. plass i 4 divisjon, C-laget på 3. plass i 5. divisjon og vi ble Kretsmestere med D-laget i 7. divisjon.

Når jeg stiller folk spørsmålet om hvorfor Sprint var opp i G16 Interkrets fra 2015 til 2017, så er nok årsakene mange. Gode kull ligger alltid i bunn, gode treninger gjennom mange år, kunstgresset på Bellevue (Kom i august 2014), tilsig av gode spillere fra andre klubber og ikke minst, vi hadde mange gode trenere og fikk kontinuitet over flere år. Vi hadde også flere gode årskull etter hverandre. Det skal også nevnes at du skal ha marginene med deg i enkeltkamper, spesielt i korte kvalifiseringer med enkelt serie. Man skal også lære masse før man kan reise rundt og ta poeng i sene bortekamper når det gjelder reisevaner, det å være mange timer i døgnet sammen, spising og restituering.

Da er det naturlig å stille spørsmålet: Hvorfor forsvant vi ut av Interkrets i 2017? Igjen er det mange årsaker og for G16 var vi jo med i kvalifiseringen, fikk spillere fra Moss FK og hadde muligheten, men var rett og slett ikke gode nok. For G19 Interkrets B var det mere komplekst, antall gode spillere til å serve G19, A- og B-laget var ikke mange nok.

Trenerne har vært nevnt, men dedikerte lagledere har også alltid stått bak de gode årgangene og vært viktige bidragsytere til årgangens suksess.

Rent historisk er det et tankekors at fra 2003 til 2013 spilte Moss FK G16 Interkrets, bortsett fra i 2008. Men i årene 2014, 2015, 2016, 2017 og 2018 spilte ikke Moss FK G16 Interkrets. Men i 2019 var de tilbake.

Nå er altså Sprint tilbake i kvalifiseringen med 2006-årgangen og trener Christian Olsen. Det er fire plasser kretsen har, siden Moss FK og Begby rykket ned. Sarpsborg 08, FFK og DFI holdt plassen, pluss at vi alltid får en opp, dvs fire plasser. Regel i år er også at Eliteserielag og OBOS-ligalag får automatisk plass, så det blir nedrykkslagene Begby, Moss FK, samt DFI og KM mesterne Sprint-Jeløy som skal spille om de to siste plassene.

Nå har Moss FK som ikke stilte G15 lag i serien i år, samlet de 2006 de har og invitert andre til å være med på å stable et lag på beina før kvalifiseringen.

Ikke noe samarbeid i år altså. Men det blir garantert høy stemning på Bellevue i kvalifiseringen, med flomlys, rim i gresset og spente tilskuere, spillere og trenere.

Så får vi ser om Mossefotballen blir representert med et, to eller ingen lag i G16 Interkrets 2022?

Rettelse: Moss FK har trukket laget sitt.

De som har etablert seg og spilt endel A-kamper fra 98-årgangen er Jørgen Røine, Markus Kamark, Christoffer Szwarc, Steffen Bråthen og Christoffer Bachke. Det er Odin Nordvåg som har flest kamper over flere sesonger på A-laget. Tobias Heintz fikk 7 A-kamper før han gikk til Sarpsborg 08 midt i sesongen 2014. Tobias er idag Häcken i Allsvenskan.

Over bildet av 98 i Gothia Cup 2014. Foto Dag Sølberg

97 hadde bare Jonas Tallerud som spilte over tid på A-laget, og Erik Stafford glimtet til noen måneder. Men vi må ikke glemme Erlend Kiani, som nå har vært her i flere sesonger etter at han returnerte. Edvard Race valgte tidlig å bytte klubb og spiller idag for Raufoss i OBOS-Ligaen.

Over bildet av 97 i Gothia Cup 2012. Foto Dag Sølberg

94 hadde Mikael Stolanowski og Håvard Sølberg som tidlig fikk endel sesonger og kamper, Kristian Snilsberg Andersen med en het høst, men det var Henry Isegran som fikk flest kamper og sesonger. Må jo nevne storebror Rasmus Isegran fra 93, som spilte flere sesonger på A-laget før han flyttet på seg. Han er idag i Asker i 2. divisjon. 93 hadde også keeper Bjørn-Erik Kristiansen med flere sesonger i A-stallen og endel kamper, Emil Totland før han byttet beite og Amund Fevang som strålte en vårsesong før militæret tok han, som så mange andre talenter.

Over bildet av 94 i Gothia Cup 2010. Foto Dag Sølberg

99-årgangen hadde bare Aleksander Holmen Nordseth i A-stallen, men fikk mange kamper. Rasmus Haugsvær dro tidlig til Follo og spiller idag i 3. divisjon med Fana.

Bildet av 1999 og 2000 gjengen. Av 31 spillere var hele 19 født i 2000. Foto: Bjørn Bergenheim

2000 hadde Even Haga, Oscar Holmen, Petter Kobberstad, Isak Gullåsen , Christoffer Hjelkrem, Einar Storvik( Spilte i Nardo/Kolstad), Fredrik Wasenius, Mustafa Kivrak, Carl H. Lindström, Sander Braathe, og Henrik Hanche Hafskjold (Spilte collegefotball i Hastings i USA og kom til nasjonal finale i 2019) i A-stallen, men ingen som etablerte seg over flere sesonger. Abdul Abdulkadir dro videre og er idag i Lysekloster i 3. divisjon. Nevner My Haugland og fra bildet over, som var med gutta, dro til Kolbotn og fikk 23 kamper for Norge på aldersbestemte landslag.

2000 årgangen. Foto: Bjørn Bergenheim

2001 har Sebastian Willadssen, og hadde Magnus Meyer, Amandus Hovrud, Martin Olsen og Christian Bergseng i A-stallen, men ikke mange kamper på noen av dem.

2001-årgangen. Foto: Bjørn Bergenheim

Kunne gjerne snakket om flere årganger, men må sette strek et sted.

Da er det bare å ønske vårt G15 lag lykke til i kvalifiseringen. HER finner du kampene, to av tre lag blir med i G16 Interkrets 2022.

Over Christian Olsen og Eirik Hafskjold med 2006-årgangen etter at de slo Kambo borte og vant KM A-sluttspillet i høst.